Rozdělení vín podle zbytkového curku

Zbytkový cukr ve víně je cukr, který neprokvasil na alkohol a zůstal ve víně. Podle jeho výše dělíme vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

Suchá

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:

a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

Polosuchá

Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanová pro vína suchá, ale nepřesahuje 12 g v litru vína

Polosladká

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanová pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr

Sladká

Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru a to jak senzoricky tak analyticky. Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu je u našich tichých sladkých vín nižší (7-11%, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů). Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.

 
E-mail adresáta*:
Váš e-mail*:
Váš komentář:

* položku je nutno vyplnit